12 mei 2010

Je Hebt Au En Je Hebt AU!!!

Afgelopen maandag in Trouw: berichtgeving over een Canadees wetenschappelijk onderzoek naar gelaatsuitdrukking bij muizen tijdens pijn. Azijnzuur in de buik spuiten en dan kijken hoe de muis kijkt. Conclusie: je ziet dat de muis pijn lijdt. Afhankelijk van de mate van pijn zien de onderzoekers allerlei muizentrekjes die gelijkenis vertonen met de pijnschaal van de mens. Nou, hoera jongens, het is nu wetenschappelijk onderzocht, wetenschappelijk beconcludeerd en wetenschappelijk bewezen. Dit hadden we zelf dan ook niet kunnen bedenken. Heren in uw smetteloos witte jassen: bedankt! (Hieronder het volledige bericht, scheelt weer een klik als je het wilt lezen.)

Onderzoek: pijn op gezicht muis af te lezen

(Novum) - Aan het gezicht van een muis is te zien of het dier pijn lijdt. Bij muizen die als proefdier worden gebruikt, kan met een nieuwe methode van pijnherkenning veel leed worden voorkomen door de dieren op tijd pijnstillers te geven. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Montreal in Canada, waar Trouw maandag over schrijft.

De onderzoekers spoten azijnzuur in de buik van muizen. Dat leidde tot hevige buikkramp, waardoor de dieren pijn leden. De onderzoekers maakten opnamen van hun veranderende gezichtsuitdrukkingen. De foto's legden ze voor aan collega's. Met een beetje oefening konden die er tachtig procent van de pijnlijke blikken uitfilteren. Als de foto's worden genomen met HD-camera's, herkennen de proefpersonen 97 procent van de pijnlijke grimassen.

Na de mens is de muis het eerste dier waarvoor een pijnschaal is ontwikkeld. Vooral aan de ogen is te zien of een muis pijn lijdt. Die gaan van ontspannen naar licht vernauwd of helemaal dichtgeknepen. Ook wordt de neus opgetrokken, waardoor rimpels in de huid worden veroorzaakt. In de wangen zijn bij pijn ook rimpels te zien. Deze drie kenmerken gelden ook voor mensen die pijn hebben. De muis trekt verder de snorharen naar voren of naar achteren. De oren gaan uit elkaar en naar achteren.

Geen opmerkingen: